03.12.2021

Zet vandaag nog de volgende stap in verkeersveiligheid

Jaarlijks vinden er maar liefst zo’n 1.000 ongelukken met vrachtwagens plaats. Naast ernstige gevolgen voor personen hebben ze doorgaans ook enorme financiële consequenties. Denk bijvoorbeeld aan de gekantelde vrachtwagen met kippen bij Kerkdriel, afgelopen maand november. Heel Nederland had er last van, want de doorstroom van het verkeer werd acuut afgekneld. Langdurig oponthoud voor de vele weggebruikers was het resultaat. In alle opzichten is dus aandacht voor verkeersveiligheid een belangrijk thema. En dat begint met een zorgvuldige bandenkeuze en oog voor preventief onderhoud.

Glippartijen en klapband

Stap één in verkeersveiligheid betreft de controle van de banden. Natuurlijk dien je glijpartijen en een klapband door te weinig profiel te voorkomen. Een goede band met een deugdelijk profiel voorkomt al heel veel gedoe. Natuurlijk dien je te controleren of alle lichten werken. Zijn de koplampen echt goed afgesteld? En hoe staat het met het zicht? Zijn de spiegels schoon, vrij van scheuren én correct afgesteld? Last but not least: is er preventief onderhoud uitgevoerd? Daardoor voorkom je sowieso uitval en onnodige slijtagekosten, naast het feit dat de verkeersveiligheid er flink op vooruit gaat.

Praktische hulpmiddelen

Het is natuurlijk klip en klaar: minder aanrijdingen betekent minder materiële schade. Behalve het proactief en regulier onderhoud zijn er praktische hulpmiddelen beschikbaar voor in- of op de vrachtwagen. Denk hierbij bijvoorbeeld het gebruik van camera’s waardoor het zicht van chauffeurs op de weg sterk verbetert. Bij toepassing van camera’s geldt dat het achteruit rijden vrijwel zonder risico’s kan geschieden, en de dode hoek wordt sterk geminimaliseerd. En dan hebben we nog de technologische ontwikkelingen. Dankzij moderne technologie kan de kans op een botsing bliksemsnel berekend worden. Deze kan vervolgens voorkomen worden doordat de besturing over wordt genomen en de vrachtwagen automatisch afremt. Een fantastische ontwikkeling op weg naar een volledig veilig verkeer, toch?!

Méér weten?

Benieuwd naar de ideale bandenkeuze, proactief onderhoud, praktische hulpmiddelen of algemene veiligheidstips? Neem contact op met inmotiQs via info@inmotiqs.nl of telefonisch: 0485-490030.