07.09.2021

Zó snel ontwikkelt zich de voertuigtechniek

Heijen – De afgelopen jaren heeft de voertuigtechniek enorme stappen voorwaarts gezet. Ontwikkelingen op het gebied van innovatie volgden elkaar snel op. Moderne vrachtwagens zijn bijvoorbeeld voorzien van een breed scala aan nieuwe technologieën. Het resultaat ervan is dat ze beduidend comfortabeler, veiliger én ook zuiniger zijn geworden (zie ook onze vorige blog). En het zal je vast niet ontgaan zijn: motoren en versnellingsbakken hebben zich eveneens sterk ontwikkeld. Denk hierbij aan de kleine(re) maar toch uiterst krachtige (turbo)motoren. Er komen echter nog enkele flinke veranderingen aan. Welke? inmotiQs brengt ze voor jou in beeld.

Efficiënter rijden

Een in het oog springende ontwikkeling tref je aan in de cabine. Daar zie je steeds meer systemen die de chauffeur behulpzaam zijn bij het efficiënter rijden. Ook daar houdt het niet mee op. Er zijn namelijk grote stappen gezet die het rijden in de toekomst flink gaan veranderen: de zelfrijdende truck en truckplatooning. Bij zelfrijdend kan jij je ongetwijfeld al het één en ander voorstellen. Truckplatooning behoeft waarschijnlijk een nadere toelichting.

Eén chauffeur op drie vrachtwagens

Platooning gaat over kleine konvooien van vrachtwagens die geautomatiseerd rijden. Nederland loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling ervan. Het systeem houdt in dat één of zelf twee vrachtwagens de eerste truck volgen. Dat geschiedt consequent op een afstand van 0,3 seconden van de voorganger. Alle acties van de chauffeur in het eerste voertuig worden automatisch gevolgd. Geeft deze gas of wordt er geremd, stuurt deze in een bepaalde richting… de achtervolger(s) voeren dezelfde actie uit. Dat vindt geautomatiseerd plaats dankzij de op de truck gemonteerde sensoren.

Maatschappelijke relevantie

Tot de voordelen van truckplatooning worden gerekend; brandstofbesparing, reductie van CO2-emissies, een betere verkeersveiligheid en soepeler doorstroming van het verkeer. Het zijn de voordelen waarnaar de sector op zoek zijn en waar grote maatschappelijke relevantie voor geldt. Het zal echter toch wel flink wennen worden om een vrachtwagen voorbij te zien komen zonder chauffeur, toch?! Welkom in de wondere wereld van de (vracht)wagentechniek.