30.07.2021

Hoe gaat de truck van de toekomst eruit zien?

De relatie tussen mens, technologie en mobiliteit is alsmaar groeiende. Met behulp van slimme dingen, zoals Internet of Things, creëren we digitale oplossingen om mobiliteit gemakkelijker te maken. Maar er gelden ook wettelijke en visuele veranderingen. Dat brengt ons bij de vraag hoe de truck van de toekomst eruit gaat zien?! inmotiQs zet even wat naderende veranderingen op een rijtje.

Verlengde neus

Sinds ruim een jaar mogen van de Europese commissie cabines aan de voorkant negentig centimeter langer zijn. Deze verlenging dient geheel ten gunste van de stroomlijn en veiligheid te zijn. Hierdoor neemt de praktische ruimte niet toe. Door de nieuwe wetgeving zal de vorm van trucks flink gaan veranderen. De cabine krijgt een soort van kegelvorm, maar de vooras blijft gewoon op de huidige plaats bevestigd. Het brandstofverbruik vaart er wel bij, want dankzij de aerodynamica zijn minder liters brandstof nodig om dezelfde afstand te overbruggen. De verlengde neus zal ook bijdragen leveren aan de verkeersveiligheid. Zie de aanpassing als een soort van kreukelzone voor de truck.

Stimulans voor aanpassing

We weten allemaal dat de CO2 uitstoot voor voertuigen steeds belangrijker wordt. Diverse belastingen worden gerelateerd aan de CO2 uitstoot. Minder milieudruk door een gereduceerd verbruik levert dus al gauw veel op. Het zal beslist een stimulans voor de industrie zijn om de vorm van voertuigen aan te passen.
Een andere maatregel die het uiterlijk van trucks flink zal veranderen is in voorbereiding (en wordt in Londen zelfs al vanaf maart jl. toegepast). Die gaat over de ‘Direct Vision’ regel. Met deze maatregel wordt de beruchte dode hoek tegengegaan. Het moet ervoor zorgen dat de chauffeur vanuit de cabine veel meer direct zicht krijgt op het overige verkeer. Een belangrijke wijziging die heel betekenisvol is voor de verkeersveiligheid.

Opties verdwijnen

Er bestaat geen twijfel over: er gaat echt veel veranderen aan de Europese trucks van de toekomst. Je kunt er zelfs zeker van zijn dat allerlei opties zoals bullbars, lichtbakken en daklampen steeds meer uit het straatbeeld zullen raken vanwege de noodzaak om de stroomlijning te optimaliseren. De truck zal namelijk moeten blijven voldoen aan het bijbehorend CO2 certificaat.

Hoe de truck van de toekomst er ook uit gaat zien: bij inmotiQs volgen we e ontwikkelingen op de voet en zorgen ervoor dat we te allen tijde technisch voorbereid zijn. Altijd goed op weg met inmotiQs, dus!