07.06.2021

Vrachtwagens op waterstof? Het heeft meer voordelen dan je denkt!

Dat duurzaamheid en CO2-reductie wereldwijd hoog op de agenda staan is inmiddels algemeen bekend. En dat de overgang naar elektrische voertuigen daarin een belangrijke rol speelt is ook niets nieuws. Wat je misschien nog niet wist is dat waterstof een heel interessante rol kan spelen in het verduurzamen van het wegtransport. Meer weten? Lees dan zeker verder!

Wat is waterstof?

Waterstof is geen energiebron, zoals de zon of de wind. Het is een energiedrager dat eerst geproduceerd moet worden voordat we het kunnen gebruiken. Een manier is om waterstof uit aardgas te halen, maar hierbij komt CO2 vrij en dat is nou precies wat we moeten vermijden. Wist je dat we waterstof ook op een andere manier kunnen maken? Een techniek, genaamd elektrolyse, maakt het mogelijk om waterstof uit water te winnen. Het water in waterstof en zuurstof worden gesplitst en dat levert geen schadelijke uitstoot op. Een klein nadeel is dat er veel elektriciteit voor nodig is. Als we het voor elkaar krijgen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, denk aan wind- of zonne-energie, hebben we een extreem schoon en interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. En dat is waar we uiteindelijk naartoe moeten!

Ontdek de voordelen van waterstof

Water en warmte zijn de enige bijproducten als je waterstof gebruikt om een brandstofcel aan te drijven. Dat betekent dus dat er geen sprake is van verontreinigde stoffen of broeikassen. Daarnaast biedt waterstof een grote actieradius: voor een vrachtwagen die 800 km moet afleggen, kan 80 kg waterstof al genoeg energie leveren.

En alsof dat niet al genoeg voordeel is, is de rijervaring vergelijkbaar met het besturen van een elektrische vrachtwagen. Dat houdt niet alleen in dat je weinig motorgeluid en een snelle start hebt, het biedt eveneens de mogelijkheid om remenergie terug te winnen. En tot slot is het ook nog eens zo dat waterstof lichter is dan batterijen, dus voertuigen op waterstof hanteren een hoger laadvermogen! Win, win, win!

Veelvoorkomende fabels

1 Het voltanken van een voertuig op waterstof is moeilijker dan eentje op benzine.
Net als een voertuig dat op benzine of diesel rijdt, neemt het voltanken bij een waterstofstation nog geen 5 minuten beslag.

2 Waterstof is moeilijk en duur om te maken.
Waterstof wordt steeds meer als industriƫle grondstof gezien en is daarom uit meerdere duurzame bronnen te verkrijgen.

3 Brandstofcellen zijn duur en zullen daarom nooit op grote schaal doorbreken.
Als je kijkt naar de prijzen voor een brandstofcel, zijn deze al gehalveerd sinds 2007. Daarnaast zien we de ene ontwikkeling na de andere en dat wijst erop dat het aantal brandstofcellen dat in gebruik is, snel zal groeien.

4 Waterstof is niet veilig.
Tanks waar waterstof in wordt opgeslagen worden gemaakt uit carbonfiber. Deze worden tot het uiterste getest en maken de tanks even veilig als die voor bijvoorbeeld diesel en aardgas.

5 Waterstof is een nieuwe energiebron
Nee joh! Waterstof wordt in de industrie al jarenlang gebruikt als brandstof voor bussen, boten en zelfs raketten!